Casanova’s bijzondere ontmoetingen

Het blijkt dat Casanova vele beroemdheden heeft ontmoet in zijn leven. Natuurlijk interessant om te weten, dus hieronder vind je meer informatie over wie hij zoals heeft ontmoet in de 18de eeuw.

Hij was vrijmetselaar, en dat was voor hem, als mooie bijkomstigheid, een handige manier om nieuwe, belangrijke contacten te leggen. Zo heeft hij ook de beroemdheden ontmoet van zijn tijd.

Niet alle beroemdheden staan in de Casanova memoires

Het is duidelijk dat Giacomo Casanova niet alle ontmoetingen met beroemdheden in zijn memoires heeft opgeschreven. Het is onduidelijk waarom hij deze niet heeft genoteerd.

Een willekeurig voorbeeld van een niet genoteerde beroemdheid

[Lees verder…]

Clemens XIII ontmoeting met Casanova

Clemens XIII

Paus Clemens XIII , geboren in Venetië met de naam Carlo della Torre Rezzonico, was paus van 1758 tot 1769.

Paus Clemens XIII en Casanova in gesprek

Al tijdens het begin van Casanova’s ontmoeting met de paus, gaf de geestelijke vrijwel meteen aan dat hij Italiaans in Bologna’s dialect sprak en dat Casanova dus gewoon in Italiaans Venetiaans dialect mocht spreken.

Casanova toonde veel respect voor de paus, maar vroeg hem ook of hij de ‘verboden boeken’ mocht lezen. Daar werd geen gehoor aan gegeven.

Na het gesprek, viel het Casanova op dat hij meer respect genoot; zijn ontmoeting was als nieuws rondgegaan als een lopend vuur.

Clemens verheft Casanova tot Ridder in de orde van het Gulden Spoor

Vermoedelijk viel Casanova erg in de smaak bij Clemens XIII, daarom werd Casanova tot Ridder in de orde van het Gulden Spoor verheven in het jaar 1761.

Daarmee werden in deze orde onder andere Wolfgang Amadeus Mozart, Duits operacomponist Christoph Willibald Ritter von Gluck en de Duits neo-klassiek schilder en kunstfilosoof Anton Raphael Mengs vergezeld door Giacomo Casanova.

Het aanzien van de orde van het Gulden Spoor in de 18e-eeuw?

In de loop der eeuwen zijn [Lees verder…]

Voltaire's ontmoeting met Casanova

Voltaire

Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet, was een Frans schrijver, essayist en filosoof. Deze man kan beschouwd worden als de prominente voortrekker van de Franse Verlichting.

Vele filosofen kwamen Voltaire opzoeken in Ferney-Voltaire; de gemeente die naar Voltaire is vernoemd.

Naast de Franse Verlichtingsfilosofen d’Alembert, Baron d’Holbach en de Engelse verlichtingsfilosoof David Hume, is ook Casanova op bezoek gegaan bij Voltaire.

Casanova’s verblijf bij Ferney-Voltaire

Giacomo Casanova op doorreis, was van plan om slechts even te blijven. Maar Voltaire stond erop dat Casanova minstens [Lees verder…]