Ontmoeting met Paus Clemens XIII (1760)

Clemens XIII ontmoeting met Casanova

Clemens XIII

Paus Clemens XIII , geboren in Venetië met de naam Carlo della Torre Rezzonico, was paus van 1758 tot 1769.

Paus Clemens XIII en Casanova in gesprek

Al tijdens het begin van Casanova’s ontmoeting met de paus, gaf de geestelijke vrijwel meteen aan dat hij Italiaans in Bologna’s dialect sprak en dat Casanova dus gewoon in Italiaans Venetiaans dialect mocht spreken.

Casanova toonde veel respect voor de paus, maar vroeg hem ook of hij de ‘verboden boeken’ mocht lezen. Daar werd geen gehoor aan gegeven.

Na het gesprek, viel het Casanova op dat hij meer respect genoot; zijn ontmoeting was als nieuws rondgegaan als een lopend vuur.

Clemens verheft Casanova tot Ridder in de orde van het Gulden Spoor

Vermoedelijk viel Casanova erg in de smaak bij Clemens XIII, daarom werd Casanova tot Ridder in de orde van het Gulden Spoor verheven in het jaar 1761.

Daarmee werden in deze orde onder andere Wolfgang Amadeus Mozart, Duits operacomponist Christoph Willibald Ritter von Gluck en de Duits neo-klassiek schilder en kunstfilosoof Anton Raphael Mengs vergezeld door Giacomo Casanova.

Het aanzien van de orde van het Gulden Spoor in de 18e-eeuw?

In de loop der eeuwen zijn er vele honderden ridders in de orde van de Gulden Spoor geweest.

Een paar willekeurige voorbeelden:

  • 1533: Titiaan
  • 1574: Orlando di Lasso
  • 1755: Christoph Willibald Gluck
  • 1760: Anton Raphael Mengs
  • 1761: Giacomo Casanova
  • 1770: Wolfgang Amadeus Mozart
  • 1812: Francesco Morlacchi
  • Etc.

De orde van het Gulden Spoor werd dermate vaak verleend, dat het prestige van deze orde erg gering werd. Deze werd ook vaak aan kunstenaars verleend die in de ogen van de 18e-eeuwse adel weinig aanzien hadden. Toch was Casanova erg trots op zijn orde en liet deze met diamanten versieren en droeg deze geregeld.

Pas nadat een vriend van Casanova hem erop had gewezen dat hij zich belachelijk maakte met het dragen van de Orde van het Gulden Spoor tegenover serieuze mensen, heeft hij de deze nooit meer gedragen.

Meer over Paus Clemens XIII

Waarschijnlijk was de ambtsperiode van paus Clemens XIII gekend vanwege buitensporige nepotisme; het begunstigen van eigen familieleden of vrienden.

Hij bestreed de Verlichting in Frankrijk en het febronianisme in de Duitse landen.

De dag voordat een belangrijk consistorie zou gehouden worden over een conflict met de regering Parma, overleed hij. Dit wakkerde de geruchten aan dat hij zou zijn vergiftigd. Het is nooit bewezen dat dit de werkelijke oorzaak is van zijn overlijden.