Ontmoeting met Voltaire (1760)

Voltaire's ontmoeting met Casanova

Voltaire

Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet, was een Frans schrijver, essayist en filosoof. Deze man kan beschouwd worden als de prominente voortrekker van de Franse Verlichting.

Vele filosofen kwamen Voltaire opzoeken in Ferney-Voltaire; de gemeente die naar Voltaire is vernoemd.

Naast de Franse Verlichtingsfilosofen d’Alembert, Baron d’Holbach en de Engelse verlichtingsfilosoof David Hume, is ook Casanova op bezoek gegaan bij Voltaire.

Casanova’s verblijf bij Ferney-Voltaire

Giacomo Casanova op doorreis, was van plan om slechts even te blijven. Maar Voltaire stond erop dat Casanova minstens drie dagen langer bleef. Casanova stemde in en verbleef in een hotel in de buurt.

Tijdens het verblijf met Voltaire heeft hij diverse discussies gevoerd over verscheidene dichters en toneelschrijvers en politiek. Ook heeft hij in het geheim tweemaal een orgie met drie jonge mooie vrouwen en schrijft hij met veel inspanning een vers voor Voltaire.

Casanova’s ruzie met Voltaire

Aan het eind van het verblijft loopt een intellectuele discussie behoorlijk uit de hand; een meningsverschil over wat werkelijke vrijheid is. Achteraf heeft Casanova spijt dat hij zich boos heeft uitgelaten, hij vond Voltaire te geniaal en interessant om mee te ruziën.

Later stuurt Casanova een brief naar Voltaire, met zijn excuses dat hij Voltaires gedicht naar het Italiaans had vertaald. Voltaire heeft deze brief nooit beantwoord en blijkt zelfs gezegd te hebben dat Casanova’s vertaling naar het Italiaans erg slecht was. Toen Casanova dit ter oren kwam, heeft hij de uitspraak van Voltaire als zeer kwetsend ervaren.